Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Motivation Cristian Ispas nouAndrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese implicat intr-un accident in urma caruia a ramas paralizat la membrele inferioare. Era orfan de tata, iar mama ingrijea inca doi copii intr-un sat sarac din judetul Vrancea. Acum, Andrei este casatorit, conduce, este angajat si locuieste in Vaslui. Viata lui s-a transformat datorita Fundatiei Motivation si lui Cristian Ispas (foto), fara de care probabil nu ar fi avut sanse la o viata normala. Intr-un context nu foarte deschis pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati, Cristian Ispas este un luptator de cursa lunga in promovarea integrarii acestor persoane in societate.

Ca recunoastere a eforturilor de ajutorare a celor aflati in nevoie, dar si a rezultatelor remarcabile in afacerea sociala Motivation, Cristian Ispas a primit titlul EY Social Entrepreneur Of The Year – Romania 2015, in cadrul editiei din acest an a programului EY Entrepreneur Of The Year.

Cristian Ispas a urmat Facultatea de Electrotehnica, din cadrul Politehnicii, a activat ca inginer la Intreprinderea de Masini Grele din Bucuresti, iar in 1992 s-a alaturat unei echipe de voluntari ai Crucii Rosii Internationale venita in Romania sa ajute in special ranitii de la Revolutie. Inspirat de aceasta experienta, in anul 1993 si-a inceput activitatea in domeniul serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilitati, devenind si activist pentru apararea drepturilor acestor persoane.

In 1995, Cristian Ispas co-fondeaza Fundatia Motivation Romania, cu scopul derularii de proiecte specifice pentru cresterea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si apararea drepturilor acestora.

Fundatia Motivation ofera servicii complexe atat copiilor cat si adultilor, de la recuperare medicala, instruire pentru viata independenta, integrarea sociala, educationala si profesionala, la medierea integrarii in munca si consultanta pentru accesibilizarea spatiilor pentru persoanele cu dizabilitati.

Astfel, Motivation contribuie decisiv la revenirea la o viata normala a acelor oameni pentru care universul s-a schimbat intr-o secunda:

“In fiecare seara vedem la stiri un accident. Incercam sa contactam persoanele in cauza cat mai aproape de data la care ei au avut accidentul, pentru ca am invatat ca astfel le reducem timpul pe care il petrec acasa in depresie, gandindu-se ca viata lor s-a terminat si incercam sa le dam exemple de oameni din echipa noastra care au trecut prin situatii similare.

Sunt oameni in carucior, care duc o viata activa si autonoma. Interventia Motivation in comunitate este de a-l convinge pe beneficiar ca poate avea o viata independenta, poate conduce o masina adaptata de noi si a-i convinge familia ca trebuie sa il lase sa fie independent. In acelasi timp, de a convinge autoritatile ca trebuie sa ii asigure accesibilitate din momentul in care iese din casa pana la locatia de destinatie. Nu pentru ca persoana respectiva este privilegiata, ci pentru ca fiecare dintre noi avem dreptul sa ne putem deplasa oriunde si oricand fara sa fim ajutati,” spune Cristian Ispas, fondator si Director General al Fundatiei Motivation si Motivation SRL, dar si director national al Fundatiei Special Olympics Romania.

In 2001, in urma liberalizarii in Romania a achizitionarii de echipamente ajutatoare pentru persoane cu dizabilitati, a luat fiinta Motivation SRL, o societate comerciala al carei actionar unic este Fundatia. Scopul societatii este de a genera profit pentru Fundatie, finantand astfel programele caritabile ale acesteia.

La o cifra de afaceri de 2,8 milioane EUR si un profit de 0,67 milioane EUR in 2014, Motivation SRL asigura aproximativ un sfert din bugetul fundatiei cu acelasi nume. Necesarul de fonduri neacoperit din surse proprii este obtinut prin accesarea de fonduri structurale, granturi norvegiene sau elvetiene, fonduri acordate de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala.

Pana in 2009, compania producea echipamente de mobilitate personalizate pentru persoanele cu dizabilitati din Romania. In prezent, deoarece productia de la zero nu mai este rentabila, Motivation importa din Suedia, Germania, Polonia, China scaune rulante pe care le adapteaza nevoilor fiecarui beneficiar, fiind singurul furnizor din Romania care implementeaza procedura in opt pasi a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru distribuirea scaunelor rulante. Astfel, se asigura evaluarea si prescrierea unui scaun rulant personalizat, impreuna cu instruirea pentru o viata independenta. In 2014, Motivation a vandut la nivel national, prin cele 15 echipe regionale, 1.186 scaune, aproape dublu fata de 2010.

Functionarea profitabila a firmei a adus o schimbare importanta in viata celor 37 de tineri cu dizabilitati severe care au fost dezinstitutionalizati si care traiesc acum in case de tip familial, ingrijiti de Fundatia Motivation. Acestia au fost preluati, pe cand erau copii, din Centrul de Plasament de la Tancabesti, in 2003, unde stateau 80 in 2 camere. Acum locuiesc intre 6 si 8 tineri intr-o casa si au personal de ingrijire care ii asista 24 ore din 24. Toti urmeaza un program de recuperare, cu psihologi, kineto-terapeuti, asistenti sociali, logopezi. De asemenea, au programe de socializare si de petrecere a timpului liber. Doi dintre cei 37 de copii preluati de la Tancabesti sunt chiar angajati in cadrul firmei Motivation.

In afara de ingrijirea tinerilor dezinstutionalizati, profitul Motivation este investit in derularea de programe pentru cresterea gradului de integrare si incluziune a persoanelor cu dizabilitati in comunitati.

“Incercam sa marim gradul de constientizare a faptului ca persoanele cu dizabilitati motorii sunt normale, doar ca se deplaseaza altfel. De foarte multe ori gasim potentiali beneficiari doar prin simplul fapt ca mergem in comunitati si le prezentam ce facem noi. Chiar in aceasta perioada derulam “Caravana Mobilitatii”, un program pe care l-am inceput in 2014, prin care ne deplasam cu un atelier mobil in comunitati indepartate de orase, unde identificam persoane cu dizabilitati care au nevoie de produsele si servicile noastre. In cadrul atelierului mobil, beneficiaza de o minima evaluare medicala si a nevoilor de echipament ajutator. Am organizat aceasta Caravana anul acesta in 10 judete (Sibiu, Cluj, Brasov, Harghita, Vaslui, Bacau, Gorj, Valcea, Buzau, Braila).”

Modelul de business Motivation imbina cu succes serviciile caritabile cu cresterea unui business, un model pe care Cristian Ispas a incercat sa il replice si in tarile vecine Romaniei.

“SC Motivation SRL a furnizat scaune rulante la cerere si catre beneficiari din Bulgaria, Republica Moldova si Serbia. Au fost initiate discutii cu diverse persoane si asociatii din Bulgaria si Republica Moldova pentru implementarea unui model de business similar cu SC Motivation SRL si in aceste tari. In Moldova a fost infiintata inca din 2002 Asociatia Motivatie Moldova, dar inca nu au reusit contractarea scaunelor rulante din partea statului,” spune Cristian Ispas.

Cristian Ispas concluzioneaza: ”Experienta traita de cel care utilizeaza caruciorul nu poate fi replicata nici de medic, nici de kineto-terapeut. De aceea serviciile noastre sunt furnizate de echipe din care fac parte persoane in scaun rulant. Aceasta este ceea ce aducem noi inovator in Romania”.

Cristian Ispas a concurat alaturi de alti 47 de antreprenori in cadrul competitiei EY Entrepreneur Of The Year – Romania 2015, fiind castigatorul titlului Social Entrepreneur Of The Year, pentru afacerea sociala cu cel mai mare impact. Ceilalti doi castigatori ai programului au fost Levente Hugo Bara, Supremia Grup – care si-a adjudecat titlul EY Entrepreneur Of The Year si care va reprezenta Romania in finala World Entrepreneur Of The Year si Dan Isai, Salad Box – caruia i-a fost inmanat titlul Emerging Entrepreneur Of The Year.

Autor: Mihaela Matei – Special Projects Supervising Associate, EY Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences