Cinci drepturi pe care este bine sa le cunoasteti daca ati devenit sau urmeaza sa deveniti tata
Drepturile salariatilor care decurg din nasterea sau adoptia unui copil sunt de cele mai multe ori prezentate din perspectiva mamelor, indiferent ca vorbim de concediul de maternitate sau de concediul de crestere copil. Doar ca, de ceva vreme deja, putem observa un trend tot mai prezent de tati care doresc sa isi exercite drepturile cu ocazia nasterii sau adoptiei unui copil. Iata cinci dintre drepturile pe care fiecare tata salariat ar trebui sa le cunoasca.
Zece pasi esentiali pe care trebuie sa-i cunosti daca intri in concediul de ingrijire a copilului in 2022
Daca anul 2022 va gaseste in postura de viitoare mama, care urmeaza sa intre in curand in concediul de crestere si ingrijire a copilului sau daca aveti in plan o sarcina sau o adoptie si nu mai sunteti la curent cu legislatia, iata cele zece puncte cheie pe care ar trebui sa le cunoasteti.
Aderarea Romaniei la OCDE: suntem, oare, pregatiti? La capitolul fiscalitate – nu
Stirea ca Romania ar putea fi una dintre tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) intr-un orizont mic de timp este binevenita si de salutat. Mai ales ca unul dintre principalele impedimente in discutiile din anii trecuti a venit si din zona fiscala (respectarea Legii Responsabilitatii Fiscal-Bugetare, flexibilitate si spatiu fiscal), noul impuls in negocierile de aderare ar putea insemna ca Romania a progresat in zona fiscala si, mai ales, ar putea semnala o recunoastere a progreselor realizate in nenumarate zone de impact pentru taxarea corespunzatoare a profiturilor in locurile in care se desfasoara activitatea economica si se creeaza plus-valoarea.
Romania are nevoie de un nou sistem de taxare a masinilor ca sa atinga obiectivele din PNRR si Green Deal
Romania are nevoie de un nou sistem de taxare a autoturismelor pe principii ecologice pentru a diminua apetitul pentru achizitia de masini second-hand, concomitent cu achizitia de masini electrice si/sau hibride si dezvoltarea retelei de statii de incarcare, pentru a-si atinge atat obiectivele incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si prin Pactul Verde european. Masurile de stimulare, cum sunt Programele „Rabla” si ”Rabla plus”, se dovedesc insuficiente in contextul tintelor ambitioase stabilite la nivel european.
Sondaj EY: Transferul de la contracte de munca la alte forme de colaborare cu o sarcina fiscala redusa – principalul efect al posibilei eliminari a facilitatilor la IT-isti. Rezultatul – injumatatirea incasarilor la buget din zona IT
Transferul de la contracte de munca la alte forme de colaborare cu o sarcina fiscala redusa ar fi un prim efect al anuntatei eliminari a facilitatilor fiscale acordate firmelor de IT, o spune un sondaj realizat in timpul evenimentului ”Sectorul IT: catre viitor, cu toata viteza inainte”, organizat zilele acestea de EY Romania. Pe locul doi intre potentiale consecinte se afla, in viziunea respondentilor, companii de IT si R&D, migrarea fortei de munca in strainatate si reducerea apetitului investitional in business-uri de IT.
Analiza sectoriala EY Romania: Randamentele asteptate de investitori reflecta o usoara tendinta de crestere in cel de-al treilea trimestru al anului
• Costul capitalului a revenit pe o tendinta usor crescatoare, dupa o perioada de stabilitate inregistrata in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, conform analizei sectoriale EY Romania.
Trimestrul al treilea a fost caracterizat de evolutii preponderent pozitive ale pietelor financiare, ca urmare a redresarii economice, care a inceput inca de la finalul trimestrului al II-lea 2021. Desi varianta Delta a virusului s-a raspandit rapid, tarile europene dezvoltate au eliminat majoritatea restrictiilor, odata cu cresterea accelerata a gradului de vaccinare in randul populatiei.
Studiu EY: Exigentele clientilor plaseaza securitatea si sustenabilitatea pe radarul riscurilor din sectorul de telecomunicatii
- Securitatea urca pe locul al doilea in clasamentul principalelor zece riscuri in telecomunicatii
- Sustenabilitatea, considerata prioritate strategica, intra pentru prima data in top cinci riscuri
- Asigurarea rezilientei infrastructurii retelei si extinderea acoperirii
raman principalul risc, pe masura ce creste importanta calitatii retelelor
Taxa pe carbon, o noua taxa propusa de Comisia Europeana asupra importurilor
Pentru a-si pastra competitivi producatorii si ca sa evite relocarea productiei din Uniunea Europeana in tarile terte, Comisia Europeana a propus, la mijlocul acestei veri, introducerea unei taxe pe carbon aplicabila importurilor de produse din industrii intens poluatoare. Astfel, toate importurile de ciment, fier si otel, aluminiu, ingrasaminte sau energie electrica din tari din afara UE ar putea fi taxate la tona de carbon emis incepand din 2025. Pana atunci, importatorii ar urma sa fie supusi doar unor obligatii de raportare a emisiilor incorporate in produsele importate. Insa, in aceasta perioada de tranzitie, companiile nu ar trebui sa piarda din vedere nici impactul financiar al noii taxe, nici costurile interne de monitorizare si raportare.
Raport PwC: Masina personala ramane principala preferinta pentru mobilitate. Platformele alternative au perspective pozitive de revenire pe termen lung
Desi masina personala va ramane in topul preferintelor pentru mobilitate ale consumatorilor din Uniunea Europeana ca urmare a pandemiei, modalitatile alternative isi vor reveni pe termen mediu si lung, cel mai puternic avans fiind estimat pentru platformele de car sharing si inchirieri, potrivit raportului ”The 2021 Digital Auto Report”, realizat de strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC.
Studiu EY Romania: Trei sferturi dintre salariatii romani vor conditiona angajarea la urmatorul loc de munca de posibilitatea de a munci de acasa
Optiunea muncii de acasa devine un element hotarator in alegerea urmatoarei destinatii de cariera pentru trei sferturi dintre salariatii romani, conform studiului EY Romania ”Munca in noile conditii”, desfasurat in perioada iunie – iulie 2021, care a sondat opiniile a 542 de angajati romani din diverse sectoare de activitate. Aceste rezultate vin sa le intregeasca pe cele reliefate de studiul EY global ”Work Reimagined”, unde se arata ca peste jumatate dintre salariatii de la nivel mondial si-ar dat demisia daca nu li se ofera flexibilitatea dupa pandemie.