Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Pietele IPO stabilesc noi recorduri in primul trimestru din 2021

- Volumele IPO globale au crescut cu 85%, iar capitalurile atrase cu 271% in trimestrul I al anului 2021 fata de perioada similara a anului trecut

- Activitate IPO prin intermediul societatilor vehicul investitional s-a intensificat in T1 2021, depasind intregul an 2020

Conditiile de piata atractive din 2021 au generat in primul trimestru al anului cele mai bune performante de prim trimestru din ultimii 20 de ani, atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare a capitalurilor atrase. In egala masura cu activitatea intensa de pe pietele IPO traditionale, si ofertele publice initiale prin intermediul societatilor vehicul investitional (SPAC) au stabilit noi recorduri in primul trimestru, inregistrandu-se mai multe tranzactii si venituri mai mari decat in intreg anul 2020. In primul trimestru din 2021, pe piata IPO globala s-au inregistrat 430 de tranzactii, care au atras capitaluri in valoare de 105,6 miliarde de USD, reprezentand cresteri de 85% si, respectiv, 271% fata de perioada similara a anului trecut, conform raportului trimestrial EY Global IPO Trends: Q1 2021.

Aceasta intensificare a activitatii pietei poate fi atribuita volumului mare de lichiditati si noilor oportunitati oferite de pandemia provocata de COVID-19. Totodata, tranzactiile speculative si oportuniste, alaturi de promovarea platformelor de investitii destinate persoanelor fizice in randul publicului larg, inclusiv al generatiilor tinere, au facut ca investitiile sa fie mai accesibile ca oricand. In ceea ce priveste perspectivele, atitudinea investitorilor ramane prudenta, pe fondul temerilor legate de o prefigurata corectie a pietei. Avand in vedere aceste aspecte, investitorii vor cauta in continuare sa isi valorifice investitiile, profitand de disponibilitatea lichiditatilor, acolo unde acestea inca mai exista.

Perioada de rezistenta la socuri a regiunii Americii de Nord si de Sud a continuat in T1, cand s-au realizat 121 de tranzactii si venituri in valoare de 45,2 miliarde de USD. Per total, bursele din regiune au inregistrat cel mai mare numar de tranzactii si cele mai mari venituri cumulate din ultimii peste 20 de ani. In regiunea Asia-Pacific, s-au inregistrat cele mai mari venituri generate de ofertele publice initiale din ultimii 20 de ani, efectuandu-se 200 de tranzactii IPO, care au atras capitaluri in valoare de 34,3 miliarde de USD. Dupa un an 2020 discret, pietele IPO din EMEIA au revenit la viata in primul trimestru al anului 2021, rezultatul fiind 109 tranzactii IPO si capitaluri atrase in valoare de 26,1 miliarde de USD.

Sectorul tehnologic si-a pastrat primul loc in T1 2021, dominand clasamentul atat ca numar de IPO-uri (111), cat si ca valoare a tranzactiilor (46,1 miliarde de USD). Acesta a fost urmat de sectorul sanatatii, unde s-au inregistrat 78 de tranzactii IPO si venituri in valoare de 14 miliarde de USD. Pe locul al treilea, in functie de numarul tranzactiilor, s-a plasat sectorul industrial, unde au avut loc 57 de tranzactii care au atras capitaluri in valoare de 6,3 miliarde de USD.

Florin Vasilica (foto), liderul departamentului de Strategie si Tranzactii, EY Romania: „In T1 2021, bursa locala a fost prima din regiune care a depasit nivelul de dinainte de criza din 2008 prin indicele sau de referinta, BET, care a atins un nou record istoric. Exista un interes crescut din partea companiilor si a investitorilor pentru listari pe piata alternativa, AeRO. In T1 2021, IPO-urile s-au ridicat la suma de 7,9 milioane de euro in sectoare precum securitatea cibernetica, constructiile si comerciantii cu amanuntul, in timp ce listarea primei companii romanesti de REIT a deschis calea pentru modificari legislative pentru acest tip de investitii, lucru care ar putea contribui la diversificarea portofoliilor. Ministerul Finantelor Publice a continuat cu o alta runda de vanzari de obligatiuni de stat pentru populatie, atragand o suma totala de 286 milioane de euro. Mai mult, segmentul obligatiunilor corporative a fost foarte animat in acest trimestru, cea mai mare emisiune de 40 milioane de euro venind de la principalul jucator din industria agro romaneasca.

Piata de capital din Romania devine din ce in ce mai vizibila, doua noi companii fiind incluse in indicii FTSE Russell (Bittnet Systems si TeraPlast). Cu toate acestea, un pas semnificativ s-ar face daca companiile de stat vor fi listate, atat prin prisma unei mai mari transparente si bune diversificari a investitiilor, dar mai ales pentru contributia semnificativa ce poate fi adusa la bugetul de stat.

Cel mai notabil eveniment este listarea UiPath, primul unicorn romanesc, la Bursa de Valori din New York, marcand un moment istoric pentru mediul de business local. Aceasta poveste de succes vine sa confirme sansele pe care antreprenorii romani le au pentru a atinge recunoasterea internationala cu un produs scalabil, de larg interes in contextul actual si cu acces la facilitati de finantare pentru o dezvoltare rapida.â€

Pietele IPO de pe continentul american doboara recordurile atat in privinta numarului, cat si a valorii tranzactiilor in T1 2021
Activitatea IPO de pe pietele din regiunea Americii de Nord si de Sud a fost de peste trei ori mai mare ca numar de tranzactii fata de trimestrul I din 2020, majorandu-se cu 218% (121 IPO-uri), iar valoarea acestora a inregistrat o crestere fara precedent, de 446%, la 45,2 miliarde de USD. Desi sectorul sanatatii a continuat sa conduca in regiune ca numar de tranzactii in primul trimestru, cu 44 de IPO-uri (care au atras 8,7 miliarde de USD), sectorul tehnologic a dominat in zona capitalurile atrase in regiune, cu 21,4 miliarde de USD (prin 33 de tranzactii).

In SUA, s-au inregistrat in T1 2021 tranzactii reportate din 2020, iar emitentii au profitat de cotatiile ridicate, in principal in privinta companiilor din sectorul tehnologic, generand 99 de IPO-uri, care au atras venituri totale in valoare de 41,1 miliarde de USD. Explozia activitatii IPO prin intermediul SPAC a continuat in T1 2021 la niveluri care deja depasesc recordurile doborate in 2020. Pe bursele din Statele Unite au existat deja de trei ori mai multe tranzactii IPO prin intermediul SPAC decat cele prin mijloacele obisnuite, dar a explodat si numarul tranzactiilor IPO traditionale. In primele trei luni ale anului curent, in SUA s-au inregistrat 300 de tranzactii IPO realizate prin intermediul SPAC, care au atras capitaluri in valoare de 93,4 miliarde de USD.

Pietele IPO din Asia-Pacific au sfidat asteptarile, mentinandu-si dinamica pozitiva
Regiunea Asia-Pacific a inceput anul cumuland aproape jumatate (47%) din activitatea IPO globala din T1 2021. Aceasta regiune a inregistrat 200 de tranzactii IPO, care au atras capitaluri totalizand 34,3 miliarde de USD, cea mai mare valoare atinsa in primul trimestru al ultimilor 20 de ani, doborand recordul precedent, din T12010. In ceea ce priveste activitatea pe sectoare, tehnologia le-a depasit pe toate celelalte atat ca volum (51), cat si ca valoare (17,7 miliarde de USD).

Cresterea economica pozitiva a Chinei a fost reflectata de aceasta dinamica a activitatii IPO. In pofida unei noi proceduri de examinare instituite de autoritatile chineze, aceasta tara a inregistrat o crestere de 51% a numarului de tranzactii (133) si de 121% a capitalurilor atrase (28,9 miliarde de USD) fata de perioada similara a anului trecut. Si activitatea IPO nipona a ramas stabila, fondurile au continuat sa se orienteze catre startup-urile din domeniul tehnologiei avansate, rezultand un grup solid de candidati IPO. Per total, in Japonia s-au inregistrat 20 de oferte publice initiale, care au atras capitaluri in valoare de 1 miliard de USD.

Piata IPO din EMEIA inregistreaza un avant sporit, optimism si tranzactii cu companii unicorn in trimestrul I
Regiunea EMEIA a avut un start puternic in T1 2021, influentat de dinamismul trimestrului al patrulea al anului trecut. Activitatea sustinuta din regiune poate fi atribuita cotatiilor ridicate, volatilitatii reduse si increderii tot mai mari intr-o posibila revenire economica. Per total, EMEIA a inregistrat 109 tranzactii IPO, cu 179% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Aceste tranzactii au atras capitaluri in valoare de 26,1 miliarde de USD, o crestere de 646% fata de primul trimestru din 2020.
 
Europa si-a mentinut rezistenta la socuri, in pofida restrictiilor impuse de perioada de pandemiei, si a inregistrat o crestere a increderii investitorilor. Activitatea IPO europeana s-a imbunatatit in T1 2021, numarul de tranzactii a crescut cu 315% (83), iar valoarea acestora cu 1.814% (23,1 miliarde de USD). In Regatul Unit, investitorii si-au mentinut apetitul, iar companiile au profitat de cresterea accelerata de pandemie si de nivelul ridicat de lichiditati. Regatul Unit a incheiat trimestrul cu 17 IPO-uri, care au atras capitaluri in valoare de 7,5 miliarde de USD, o majorare de 467% si, respectiv, 1.031%.

Perspectivele pentru T2 2021: incertitudinile ar putea satura volatilitatea pietei, declansand furtuna perfecta
Desi atitudinea pietei se incadreaza pe o tendinta pozitiva, incertitudinile vor continua sa fie prezente, generand volatilitate in piata. Probabilitatea unor noi valuri ale pandemiei de COVID-19 in toata lumea, in combinatie cu ritmurile diferite de vaccinare la nivel global, cu tensiunile geopolitice, inflatie, ratele dobanzii si capacitatea sistemelor financiare globale de a face fata unor socuri neasteptate pe piete reprezinta toate ingredientele furtunii perfecte. Indiferent daca o companie decide sa adopte calea unei oferte publice initiale traditionale, a unei fuziuni prin intermediul unui SPAC sau a unei listari directe, companiile bine pregatite, cu povesti de business atractive, care activeaza in sectoare populare, ar trebui sa actioneze acum pentru a profita de fereastra de oportunitate a tranzactiilor cat timp aceasta ramane deschisa.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences