Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Cum conduc liderii prin influenta

Nu poate exista leadership fara influenta, deoarece influentarea, inclusiv prin puterea exemplului, este modul in care liderii conduc. Exista o diferenta profunda intre leadership si management. Ambele sunt importante in cadrul unei organizatii, dar managementul este un proces si poate fi implementat numai pe baza de competente, pe cand leadershipul tine mai mult de auto-cunoastere, auto-gestionare, auto-dezvoltare.

Sam Walton, antreprenorul care a creat Walmart, spunea ca ”liderii fac tot ceea ce tine de ei ca sa amplifice increderea in sine a oamenilor pe care ii conduc, deoarece atunci cand oamenii cred in ei insisi, pot face lucruri uluitoare.” Este unul dintre efectele pozitive pe care liderii le genereaza in companie cu ajutorul influentei pe care o au asupra colegilor din echipa.

Despe dilema ”manager sau lider?”

Scopul managerilor si al liderilor este de a realiza obiectivele unei organizatii. Managerii o fac prin planificare, organizare, structurarea de procese, alocarea de sarcini, monitorizarea si masurarea rezultatelor. Dar si managerii folosesc influenta, deoarece doar o parte din munca manageriala nu poate fi realizata doar prin control si prin utilizarea autoritatii. Atunci cand managerii trebuie sa creeze mediul in care oamenii sa fie motivati, implicati in auto-dezvoltare si sa isi doreasca performanta nu o mai pot face numai prin metode de comanda si control.

Ce asteapta oamenii?

Oamenii raspund cel mai bine atunci cand sunt implicati in procesele de consultare si/sau decizie, lucreaza cel mai bine atunci cand le sunt ascultate propunerile de imbunatatire a proceselor. Oamenii din echipa raman loiali si implicati atunci cand se simt respectati, increzatori, bine informati si lucreaza intr-un mediu in care simt ca se dezvolta continuu. De aceea liderii si managerii exceptionali apeleaza la instrumente de coaching/mentoring si se deschid la nivel emotional. Lucreaza constant cu ei insisi pentru a oferi cel mai bun exemplu tuturor colegilor din companie.

Cum conduc liderii?

Liderii conduc prin mobilizarea oamenilor in jurul unei viziuni convingatoare a viitorului, inspirandu-le sa urmeze pasii conducatorului. Ei arata oamenilor ce este posibil si ii motiveaza sa faca aceste posibilitati sa devina realitate. Liderii inspira si stimuleaza membrii grupului, convingandu-i sa-i urmeze viziunea, actiunile, ideile. Liderii sunt urmati deoarece:

• Inspira incredere si credibilitate, dovedind o capacitate extraordinara de a dezvolta relatii
• Dovedesc sistematic competenta si integritate, fiind modele pentru membrii echipei
• Au o atitudine de valorizare a oamenilor, fiind atenti la acestia si la problemele lor

Liderii energizeaza echipa si se concentreaza pe oameni, le dau o viziune si un scop pentru contributia lor in companie, ceea ce conduce la un profund sentiment de implinire la sfarsiul fiecarei zile de lucru. Liderii conduc prin modelarea modurilor de gandire sau de actiune ale colegilor, dar si prin incurajarea unor noi modalitati de a privi situatiile. In acest mod dau oamenilor curajul de a-si gasi propriul DE CE, ca parte a acelui DE CE al organizatiei.

In loc de concluzie

In multe cazuri, liderii sunt si managerii, iar managerii, si multi alti colegi din organizatie, sunt si lideri. Arta de a conduce este sa stii cand sa folosesti autoritatea si cand sa folosesti influenta, cand sa pui intrebari si cand sa expui pareri sau sa comunici decizii, cand sa lansezi provocari si cand sa lauzi comportamente.

Ca antreprenor am condus echipe de cativa oameni si echipe de sute de oameni. Indiferent de situatie sau de dimensiunea echipei, am simtit ca modelul meu comportamental, de comunicare, decizional, este evaluat si se transfera in proportii si feluri diferite asupra echipei, fie ca am vrut sau nu. De aceea am ales sa lucrez constant cu mine pentru a putea transfera cea mai buna versiune a mea, pastrand mereu curajul si dechiderea de a fi totodata autentic si uman.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, EnergyPal-TimePal Romania si FMS

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences