Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Finantarea proiectelor de eficientizare energetica

Eficienta energetica reprezinta elementul esential si central al tuturor strategiilor privind energia durabila. Exista o nevoie din ce in ce mai mare de concepere si implementare a proiectelor de eficienta energetica pe scara larga pentru reducerea consumului de combustibili fosili, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Elaborarea si executia unui proiect de crestere a eficientei energetice care, de exemplu, se finanteaza chiar prin economiile de energie este o activitate complexa care ofera avantaje economice insemnate pentru utilizatorul final.

In cele ce urmeaza, bazat pe experienta cu proiectele pe care le coordonez la EnergyPal si FMS, impreuna cu echipa pe care o conduc, voi puncta cele mai importante dintre aspectele pe care ar trebui sa le aiba in vedere companiile pentru a isi finanta proiectele de imbunatatire a eficientei energetice.

Optiunile principale de finantare disponibile

Finantarea proiectelor de eficientizare energetica se poate face din urmatoarele surse:
• Fonduri proprii
• Fonduri europene, structurate, POIM
• Contracte de tip ESCO (Energy Services Companies)
• Contracte de tip EPC (Energy Performance Contracting)
• Finantari acordate de catre banci si firme de leasing

Analiza tehnico-economica si calculul de amortizare

Fiecare varianta de finantare luata in considerare pentru un anumit proiect are la baza o analiza tehnico-economica a solutiei propuse.

Aceasta analiza tehnico-economica va cuprinde:
• Istoricul de consum
• Masurarea defalcata a consumului (smart metering)
• Auditul energetic al companiei clientului
• Solutia tehnico-economica propusa
• Calculul economiei de energie  
• Calculul amortizarii investitiei
• Evalurea solutiei de finantare
• Contractul de furnizare a solutiei
• Contractul de finantarea
• Garantiile de buna executie, etc.

In cazul oricarui proiect de eficienta energetica trebuie luat in calcul ca investitia sa se amortizeze din economia de energie, din reducerea pieselor de schimb si a consumabilelor, precum si a manoperei de mentenanta care decurg din noua solutie tehnnica implementata. Rata de amortizare lunara trebuie sa fie egala sau mai mica decât valoarea lunara a economiei de energie care se obtine prin implementarea noii solutii.

Fondurile europene disponibile pentru proiectele de eficienta energetica

Fondurile europene deschise in acest moment pentru proiecte de contorizare inteligenta sunt POIM/358/6/2/ - Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 6: Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon, 6.2: Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali POIM/358/6/2/Apel de proiecte pentru monitorizarea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali.

Contractele de tip Energy Performance Contracting (EPC)

Contractele de tip EPC se caracterizeaza prin implicarea implementatorului de solutie in investitie, dar si bonusarea acestuia prin obtinerea unei parti din economia obtinuta. In acest mod riscul se muta spre furnizor. Proiectul nu necesita investitii din partea beneficiarului. Pe toata durata proiectului, beneficiarul obtine suport si consultanta, know-how din partea furnizorului.

Durata de amortizare a proiectului va fi, insa, pe un termen ceva mai mare. Furnizorul este bonusat  pe baza de performanta obtinuta din economia realizata. Este o co-interesare activa si presupune deschidere din partea beneficiarului pentru colaborare pe intreaga durata contactului. Totodata presupune cel mai mic risc din partea beneficiarului.

Contractele de tip Energy Services Company (ESCO)

Contactele tip ESCO se bazeaza pe investitii din parte furnizorului cu plata lunara din economia realizata. Sunt apropiate la nivel de concept de cele EPC, insa nu presupun o consultanta activa pe intreaga durata, bonificatii si implicit rezultate la fel de spectaculoase ca cele de tip EPC.

Finantari acordate de catre banci si firme de leasing

Finantarea de catre banca presupune fundamentarea preliminara mentionata mai sus, realizata de specialisti autorizati si prezentarea acestui studiu cu masuratori a unor indicatori specifici spre aprobare. Doar o parte dintre banci finanteaza proiecte de eficienta energetica. Riscul de nerealizare a economiilor este putin mai ridicat si este asumat de beneficiar , insa se bazeaza pe analize preliminare care sunt fundamenetate tehnic.

Firmele de leasing prezinta interes mai ales pentru echipamentele care sunt usor de revalorificat si pentru proiecte cu durata scurta de recuperarea investitiei pâna in trei ani. Riscul este similar cu cel al finantarii bancare.

In concluzie

Eficienta energetica ofera posibilitatea reducerii pierderilor energetice, precum si a optimizarii consumului, ceea ce se traduce printr-o cresterea a profitabilitatii beneficiarului in aceleasi conditii ale desfasurarii activitatii. EnergyPal ofera flexibilitate in alegerea solutiei care se potriveste proiectului, experienta, expertiza si accesul la finantarea necesara obtinerii rezultatelor de eficienta energetica.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, EnergyPal Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole