Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Tranzactiile cu gaze si energii regenerabile impulsioneaza fuziunile si achizitiile din domeniul energiei si al utilitatilor

- Valoarea tranzactiilor din sectorul energiei si al utilitatilor atinge recordul de 241,8 miliarde USD, in ciuda provocarilor legate de reglementare
- 57% dintre executivii de la nivel global estimeaza ca vor derula o tranzactie in urmatoarele 12 luni
- Tranzactiile cu gaze ating un nivel record, in timp ce energiile regenerabile cumuleaza 41% din volumul tranzactiilor

Valul de tranzactii cu gaze si energii regenerabile din al treilea trimestru al anului 2018 a generat o crestere record a valorii cumulate a tranzactiilor din energie si utilitati de la nivel global, atingand 241,8 miliarde USD, conform raportului EY Power transactions and trends: Q3 2018 (PTT) - Tranzactii  si tendinte in domeniul energiei: T3 2018. In ciuda incertitudinii din zona de reglementare si a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indica de asemenea faptul ca 57% dintre executivi se asteapta sa incheie o tranzactie in anul urmator.

Dupa un inceput in forta al anului pentru fuziuni si achizitii, activitatea de tranzactionare in intregul sector a ramas intensa, in ciuda unei scaderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde USD de la 83 miliarde USD.

Tranzactiile cu utilitati din sectorul gazelor au atins un record in trimestrul al treilea 2018, cumuland 59% din valoarea tranzactiilor globale (36,5 miliarde USD), mai mult de jumatate (51%) dintre acestea fiind derulate in cele doua Americi (18,3 miliarde USD). Toate regiunile au continuat sa urmareasca investitii in surse de energie regenerabila, cu 58 de tranzactii reprezentand 41% din volumul tranzactiilor globale.

In Europa, tranzactiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzactiilor (8,1 miliarde USD) si au marcat un trimestru mai slab decat s-a asteptat.

Pe plan mondial, investitorii financiari se orienteaza catre capacitati de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Aceasta conduce la cresterea valorii specifice a tranzactiilor cu astfel de active, comparativ cu investitiile in active de retele, supuse presiunii reglementatorilor. In multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autoritati intensifica aceasta tendinta.

In Europa, asistam la consolidari pe verticala si pe orizontala (generatorii din surse conventionale achizitioneaza capacitati in domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului si cresterea flexibilitatii propriei productii), in combinatie cu capacitati de stocare a energiei.

Devin din ce in ce mai frecvente acordurile bilaterale private de achizitionare a energiei electrice (Corporate Power Purchase Agreements), prin care corporatiile achizitioneaza electricitate din surse regenerabile, garantand dezvoltarea acestora, ca parte a efortului de participare la combaterea schimbarilor climatice si ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate.

Prevedem si in Romania o raspandire rapida a solutiilor descentralizate ce utilizeaza surse regenerabile de energie, combinate cu solutii de stocare, in paralel cu intensificarea activitatii tranzactionale in domeniul capacitatilor de productie existente din surse regenerabile, spune Valeriu Binig (foto), Senior Advisor, EY Romania.

Predomina tranzactiile din zona energiei regenerabile si a utilitatilor de gaze
Valoarea tranzactiilor din Americi a inregistrat o crestere trimestriala de 7%, la 28,8 miliarde USD, reprezentand aproape jumatate (46%) din valoarea totala a tranzactiilor globale. Al treilea trimestru a demonstrat apetitul pentru investitii in surse de energie regenerabila, atingand o valoare de 4,5 miliarde USD, care include achizitia anuntata de Edison a activelor Sempra Energy, in valoare de 2,1 miliarde USD – subliniind impactul activismului actionarilor din cel doua Americi. Statele Unite s-au mentinut ca principala destinatie de investitii din regiune.

In ciuda scaderii cu 78% a valorii tranzactiilor din Europa, la 10,1 miliarde USD, parcurile eoliene offshore au oferit investitorilor financiari randamente solide, compania Global Infrastructure Partners, cu sediul in SUA, acceptand sa achizitioneze o participatie de 50% intr-o ferma eoliana offshore de 1,2 GW de la compania daneza Ørsted A/S.

Se asteapta ca incheierea negocierilor dintre cele 28 de state membre ale UE privind viitorul cadru al pietei de energie electrica sa consolideze investitiile in T4.

Asia-Pacific a inregistrat o crestere trimestriala a valorii tranzactiilor de 118%, atingand 22,5 miliarde USD, o mare parte a datorata planurilor anuntate de achizitie a APA Group din Australia, pentru suma de 16,3 miliarde USD, de catre CK Infrastructure, CK Asset si Power Assets Holdings. Aceasta tranzactie se pregatea sa fie cea mai mare tranzactie din domeniul utilitatilor de gaze de pana acum. Cu toate acestea, guvernul federal a transmis un comentariu preliminar prin care se intelege ca aceasta tranzactie ar fi blocata, urmand sa fie emisa in curand o decizie oficiala.

Increderea economica incurajeaza perspectivele de tranzactionare
Privind in perspectiva, CCB indica faptul ca liderii din sector raman increzatori in dezvoltarea economiei. Cu inca un an de prognoza de crestere puternica a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei si al utilitatilor se asteapta la o imbunatatire a perspectivelor de crestere in urmatoarele 12 luni.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole