Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Sisteme de protectie impotriva incendiilor: 10 lucruri de verificat la inchiderea/deschiderea unui spatiu comercial, logistic sau de birouri

Deoarece COVID-19 determina in continuare inchiderea anumitor spatii de folosinta logistica, comerciala sau de birouri, companiile trebuie sa se asigure de faptul ca sistemele de detectie si stingerea incendiilor sunt functionale si ca vor putea proteja in orice moment viata oamenilor, valoarea bunurilor depozitate si a cladirii.

Pandemia globala generata de virusul COVID-19 a facut ca multe facilitati, de productie, logistice, din HORECA, sau birouri, sa se inchida o perioada. In acest context este important de stiut ca, intr-o cladire fara ocupanti sau numai cu personal de paza, trebuie respectate normele de protectie automata in vigoare in timp ce trebuie validat ca protocoalele de raspuns se potrivesc cu noul grad de ocupare. De exemplu, se poate planifica in mod normal intretinerea cladirii si a instalatiei de monitorizare detectie de incendiu si sistemele automate de stingere.

In acest context, in cele ce urmeaza prezentam 10 masuri minimale, care trebuie realizate pentru a asigura faptul ca sistemele sunt operationale pentru detectarea si stingerea unui incendiu, dar si pentru a evita declansarea accidentala automata a sistemului de sprinklere, ce va genera inundatii ulterioare.

1. Verificati functionarea corecta a compresoarelor de aer din sistemul ACS aer–apa si efectuati probele periodice SILSI cu personalul autorizat.

2. Asigurati-va ca toate robinetele sunt deschise, deoarece acestea trebuie sa fie, in mod normal, in pozitia deschis.

3. Umpleti rezervoarele de motorina care alimenteaza motopompele de incendiu si generatoarele care alimenteaza depind pompele de incendiu.

4. Confirmati ca sistemul detectie incendiu nu are avarii si comunica in mod corespunzator cu statia de monitorizare de la distanta (acolo unde acest element este prevazut in configuratia instalatiei).

5. Asigurati-va ca sunt monitorizate indeaproape problemele si ca este trimis personalul cu competentele si autorizatiile corespunzatoare, dupa caz. Multe cladiri se bazeaza pe personalul tehnic intern pentru intretinerea sistemelor de detectie a incendiilor, personal care este posibil sa nu fie la fata locului in timpul declansarii instalatiei.

6. In cazul in care sistemele de detectie incendiu existente nu au conditii de supraveghere / probleme monitorizate constant de la nivel local, luati in considerare asigurarea de mijloace de supraveghere temporara de la distanta. Daca sistemul de alarma de incendiu trimite o alarma care indica o problema cu sistemul de sprinklere cu declansare automata, un tehnician trebuie sa intervina pentru a se asigura ca problema este rezolvata. In plus, o problema a sistemului de detectie incendiu ar putea indica o lipsa de alimentare cu energie daca managementul cladirii doreste sa opreasca alimentarea cu curent a cladirii pentru a economisi costuri la factura de electricitate.

7. In caz de iarna, stabiliti care sunt unitatile sau zonele climatizate pe care intentionati sa le mentineti alimentate si impactul potential asupra sistemelor de spriklere si drencere, daca temperatura scade sub nivelul operational al unui dispozitiv sau daca este suficient de rece si poate genera inghetarea sistemului de stingere.

8. Nu opriti circuitele de alimentare care deservesc compresoarele de aer, pompele de incendiu, voleti de desfumare, trape sau alte echipamente de protectie impotriva incendiilor.

9. Monitorizati presiunea din instalatii precum si existenta robinetilor de la hidranti si a furtunurilor de incendiu, dar si cea a iluminatului de siguranta. Iarna monitorizati temperatura in toate zonele in care exista componente de control al alarmei de incendiu (surse de alimentare, panouri de alarma etc.) pentru a furniza protectie automata prin sprinklere. Asigurati-va ca senzorii de temperatura trimit semnalele adecvate catre statia de supraveghere de la distanta si asigurati-va ca personalul de intretinere intelege importanta de a raspunde imediat pentru a corecta conditiile de caldura scazuta sau presiuni necorespunzatoare ale instalatiei.

10. In sfarsit, profitati de faptul ca aveti cladiri sau zone neocupate ca sa efectuati activitati de intretinere sau reparatii, cum ar fi monitorizarea pierderilor de apa ale sistemului de incendiu, care altfel ar fi dificile din cauza ocuparii sau functionarii de rutina a cladirii. Cat timp cladirile sunt goale poate fi, de asemenea, un moment bun pentru a efectua testarea trimestriala, semestriala sau anuala si intretinerea sistemelor de protectie impotriva incendiilor.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole