Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Automatizarile de procese vor genera locuri de munca cu noi aptitudini tehnice la pachet

Uber, Airbnb, Dropbox, UiPath, OVH – toate aceste companii inoveaza serviciile si sistemele cu care am fost obisnuiti si se bucura de o extraordinara rata de adoptie la nivel global. Dar a inova intotdeauna a insemnat mai mult decat sa imbunatatesti ceva ce deja exista, si mai exact, sa identifici noi oportunitati pe care sa le valorifici in servicii si produse noi.

Companii care ofera tehnologii de automatizare a proceselor precum Blue Prism, Automation Anywhere sau UiPath ofera noi alternative pentru adresarea unor nevoi de business existente. Iar aceasta schimbare in paradigma incepe sa isi arate efectele.
 
Piata locurilor de munca s-a imbogatit in ultima perioada cu pozitii noi in domeniul Robotic Process Automation (RPA), pozitii care, de cele mai multe ori, urmeaza metodologii de lucru – Agile, specifice industriei de programare. Cele mai multe companii care isi doresc sa adopte aceasta tehnologie si cauta astfel de specialisti sunt din sectoarele financiar-bancar, asigurari, telecom si retail. Si deja se simte o concurenta apriga pentru profesionistii RPA.

Din practica, in cadrul Centrului de Excelenta RPA al EY Romania, am observat, de asemenea, ca intr-o echipa RPA nu sunt suficiente competentele de business. Pentru a avea o implementare stabila si scalabila in cadrul echipei de proiect, pentru rolurile de RPA developer, RPA Service Support sau RPA Solution arhitect, ai nevoie de competente tehnice avansate.

Rapiditatea cu care se invata o tehnologie de automatizare si posibilitatea de reconversie profesionala intr-o cariera promitatoare au facut din programatori o resursa pretioasa pentru orice companie ce doreste sa isi automatizeze procese. Vorbim de un interval de 3-6 luni in care cei nespecializati, care insa au competente tehnice, isi pot facilita o tranzitie catre domeniul automatizarii de procese.

Robotii pot lucra 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an si ating o acuratete de aproape 100% iar companiile pot observa rapid efectele unui proiect de automatizare. De exemplu, in ceea ce priveste beneficiile obtinute in urma automatizarii de procese, asistam la o scadere cu pana la 80% a timpului de executie a proceselor si la o amortizare a investitiei de aproximativ un an.

In acelasi timp, conceptul de ”smart automation” prinde aripi si asistam la nasterea unui ecosistem de tehnologii inovatoare. Beneficiile automatizarii unui proces sunt maximizate in momentul in care se iau in considerare si alte tehnologii disruptive cum ar fi Machine Learning si ChatBots, care sa fie utilizate ca tehnologii complementare RPA.

UiPath este un foarte bun  exemplu.In ciuda succesului de care are parte in prezent, se afla intr-un proces continuu de inovare si dezvoltare de functionalitati avansate, complementare tehnologiei lor, cum ar fi Computer Vision, manipularea de date semi-structurate si conectori nativi pentru Natural Language Process (NLP).

Potrivit studiilor pe investitii in robotica, realizate de IDC (International Data Corporation), cererea de piata pentru robotizare la nivel global va insuma 94 de miliarde de dolari in 2018, in crestere cu 22% fata de 2017. Pana in 2021, investitiile in acest segment de piata vor avea o rata a cresterii de 25,4%, totalizand mai bine de 218 miliarde de dolari.

In concluzie, automatizarile de procese vor da nastere unor noi locuri de munca si vor oferi oportunitati de dezvoltare a unor noi aptitudini tehnice. Iar inovatia si deschiderea la schimbare in cadrul companiilor, facute cu atentie la detalii, vor avea, pe termen lung, implicatii cu adevarat benefice pentru economia tarilor ce imbratiseaza tehnologiile disruptive.

Razvan Popescu (foto), Coordonatorul Centrului de Excelenta pe solutii de RPA si Automatizare Inteligenta, EY Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Recrutarea si pastrarea angajatilor pregatiti pentru economia digitala devin tot mai mult factori critici pentru cresterea economica in Europa

Recrutarea si pastra...

Economia digitala va fi principalul motor care va stimula cresterea in Europa in anii urma...

Romania, un promotor al datelor deschise la nivel European

Romania, un promotor...

Presedintia Romaniei la Consiliul UE face un pas important pentru Piata Unica Digitala pri...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole