Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Sfaturi pentru intretinerea hidroizolatiei de pe acoperis, toamna

Intretinerea hidroizolatei oricarui tip de cladire, depozit sau spatiu de productie poate fi o sarcina  extrem de dificila. Acoperisul este o structura importanta care trebuie monitorizata si intretinuta cu atentie pentru a proteja integritatea generala a structurii cladirii. Infiltratiile de pe acoperisuri sunt adesea dificil de prevenit si pot duce la deteriorarea finisajelor interioare, la nemultumirea ocupantilor cladirilor, la pagube din cauza deteriorarii bunurilor din cladire si la reparatii costisitoare.

Materialele si metodele de intretinere ale hidroizolatiilor acoperisurilor joaca un rol important in performanta energetica a unei cladiri. Cele mai des probleme intalnite sunt cele prezentate aici, impreuna cu metodele potrivite de intretinere a acoperisurilor.

Durata de viata a hidroizolatiilor

Majoritatea hidroizolatiilor noi, daca sunt instalate in mod corespunzator, vor primi garantia producatorului pentru o perioada de 15-20 de ani. Cu toate acestea, multe elemente pot afecta durata de viata a hidroizolatiei unui acoperis, cum ar fi panta, compozitia, vremea si clima, modalitatea de instalare, traficul, intretinerea si chiar conditiile din interiorul cladirii.

Cand hidroizolatia unui acoperis se apropie de sfarsitul duratei de viata incepe sa ‚Äěvorbeasca‚ÄĚ. Cu cat este mai veche, cu atat se vor produce mai multe infiltratii si cu atat costurile cu reparatiile devin mai mari. Daca acoperisul ‚ÄĚplange‚ÄĚ de fiecare data cand ploua, in ciuda celor mai bune eforturi de reparare a hidroizolatiei, atunci este probabil timpul pentru inlocuirea acesteia.

Infiltratiile prin hidroizolatii

Infiltratiile de acoperis constituie o problema extrem de neplacuta pentru proprietarul cladirii. Adesea dificil de urmarit, infiltratiile si scurgerile pot provoca deteriorarea finisajelor interioare si pot conduce la un val de reclamatii. Aceste infiltratii pot deveni adevarate cosmaruri cand se ia decizia de a se inlocui doar o parte din  hidroizolatie si apoi apar din nou infiltratii.

Deoarece materialele folosite imbatranesc, apare deteriorarea acoperisului si infiltrarea apei in peretii cladirilor. Umiditatea isi gaseste drumul in structura, in ciuda reparatiilor realizate.

Iata de ce este important sa stabiliti care este starea partilor din constructie care se ridica deasupra nivelului acoperisului, cum ar fi turnuri de ascensor, casa scarii, pereti de parapet si sa le evaluati atat din interior cat si din exterior. Cele mai vizibile semne ale potentialelor cai de infiltrare a apei sunt: zidaria rupta/lipsa, mortarul deteriorat,imbinarile fara etansare, betonul deteriorat, etc.

Atunci cand trebuie efectuate astfel de reparatii, este extrem de important ca acoperisul sa fie bine protejat. Daca proiectul de refacere a hidroizolatiei este doar in faza de bugetare, este important sa evaluati acele componente ale constructiei pe care se aplica si sa efectuati reparatiile necesare inainte de instalarea unei noi hidroizolatii. Aceasta nu este doar abordarea corecta, ci si cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor. Nu realizati doar peticirea hidroizolatiei: infiltratiile vor aparea cel mai probabil din nou si nu se vor manifesta exact sub punctul de penetrare al hidroizolatiei.

Care sunt sfaturile noastre pentru intretinerea care ajuta la prelungirea duratei de viata in general? In cele ce urmeaza va prezentam cateva astfel de sfaturi generale. 

Intretinerea  corecta a hidroizolatiilor

Cand hidroizolatiile nu sunt intretinute in mod corespunzator pot aparea imbinari deschise, despicaturi, baloane, riduri si crapaturi. Acestea pot duce la daune cu implicatii costisitoare la interiorul si exteriorul cladirii, daca nu sunt identificate si reparate prompt. De aceea se recomanda inspectia acoperisului de catre un contractant specializat de cel putin doua ori pe an, de preferinta primavara si toamna, dar si dupa vreme severa, cum ar fi grindina, ploie abundenta si vanturi mari, pentru a verifica eventualele avarii ale acoperisului.

O modalitate buna de a incepe orice program de intretinere preventiva a hidroizolatiei acoperisului este aceea de a crea un fisier cu toate observatiile legate de acoperis, care poate include si informatii despre garantii, reparatii si intretinere, inspectii anterioare si desenele si specificatiile originale ale cladirii.

Obiectivul programului de intretinere preventiva este acela de a facilita atingerea duratei de viata maxima pentru hidroizolatiei la cel mai mic cost posibil. Deci pastrarea unor evidente precise a istoriei fiecarei zone acoperita cu hidroizolatiei este vitala pentru intretinerea generala.

Masuri preventive de intretinere a hidroizolatiilor

Exista mai multe masuri preventive de baza care pot fi efectuate pe tot parcursul anului pentru a prelungi viata unei hidroizolatii si pentru a minimiza infiltrarea apei. Iata ce puteti face ca masuri preventive de intretinere a hidroizolatiilor:

1) Indepartati sistematic resturile, cum ar fi frunzele, ramurile, murdaria si gunoiul din jgheaburi, resturile din scurgeri si drenuri, resturile aduse de catre pasari, in special de pescarusi, pentru a asigura scurgerea corecta a apei.
2) Pastrati componentele din metal ale acoperisului, cum ar fi imbinarile de expansiune si buzunarele, in bune conditii de functionare, inlocuind sigiliile deteriorate, indepartand rugina, inlocuind suruburile si alte elemente de fixare ale acoperisului si facand la timp reparatiile necesare.
3) Intretineti corect echipamentele de pe acoperis  (antene de satelit, panouri solare, aparate de aer conditionat, luminatoare, etc.) si verificati starea hidoizolatiei de pe acoperis dupa terminarea interventiilor la aceste echipamente pentru a va asigura ca hidroizolatia nu a fost deteriorata.
4) Reparati zonele de hidroizolatie si membranele afectate  de uleiuri varsate, grasimi, lichide de racire si alte tipuri de lichide tehnice, inainte ca hidroizolatia sa fie perforata.
5) Reduceti la minimum traficul de acoperis si limitati-l numai la personalul autorizat. Instalati pavele si pasarele in zonele cu trafic mare.

La FMS avem expertiza si experienta necesare pentru a face interventii corecte pe toate tipurile de acoperis. Aducem plus-valoare companiilor cu care colaboram prin solutiile digitale si tehnologia de ultima generatie care faciliteaza monitorizarea zonelor de acoperis cu trafic mare sau alte zone cu risc de infiltratii. Echipele noastre de profesionisti asigura cu succes atat masurile de intretinere preventiva, cat si interventiile de urgenta necesare pentru a salva sau prelungi durata de viata a hidroizolatiilor.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole