Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Strategii de optimizare a echipamentelor HVAC in cladiri

Cand planificati o inlocuire a echipamentului HVAC aveti la dispozitie trei strategii pentru a va asigura ca noul echipament functioneaza cat mai eficient.

Pana la momentul in care majoritatea proprietarilor cladirilor comerciale decid sa modernizeze sistemele HVAC, echipamente de racire si boilerele, echipamentul existent este in functiune de obicei de peste 20 de ani. Din punct de vedere tehnologic in doua decenii se schimba multe cand vine vorba de sisteme de eficienta ridicata, bazate pe o tehnologie moderna de automatizare a cladirilor. De aceea este bine ca proprietarii de cladiri sa cunoasca cateva strategii care sa le permita optimizarea echipamentelor HVAC pe toata durata lor de functionare.

Majoritatea statelor au adoptat un Cod Energetic – fie Codul international de conservare a energiei (IECC), fie ASHRAE 90.1 – care prevede obligativitatea implementarii unor strategii de monitorizare si de conservare a energiei in cazul instalatiilor HVAC.

Masurile de control cu costuri reduse si impact ridicat, necesare pentru optimizarea echipamentelor HVAC includ:

1. Optimizarea prin controlere a ciclurilor de pornire-oprire a echipamentelor HVAC

Obiectivul este acela de a economisi energie prin crearea unor cicluri start-stop ale echipamentelor de climatizare pentru perioadele cand spatiile din cladire nu sunt folosite (de exemplu: spatiile de birouri in timpul noptii). Deoarece nu este deloc usor sa determini momentul potrivit pentru a schimba set point-urile (temperatura de referinta) echipamentelor, si de multe ori nu exista garantia cat de cald sau rece va fi in fiecare spatiu in perioada respectiva, este indicat ca pornirea si o oprirea optima sa fie calculate pentru CTA-uri (Centralele de Tratare Aer) si sa fie controlate automat de controlere (DDC).

Acest calcul are la baza diferenta dintre temperatura aerului din interior si cea din exterior. Sistemele sofisticate de automatizare a cladirilor, tip BMS , pot „invata” care este nevoia termica a unei cladiri pentru a oferi o programare si mai exacta pentru resetarea set point-urilor de temperatura, mentinand temperaturile optime in timpul perioadei de ocupare.

2. Resetarea temperaturii apei (rece/calda)

Prin modificarea set point-ului apei racite din chillere, sau a valorii de temperatura a apei calde din cazane, o cladire este capabila sa economiseasca cateva procente din totalul consumului de energie. Cu cat este mai ridicat gradul de aport de aer proaspat din CTA, cu atat este mai mare cererea in cladire pentru racire sau incalzire. Daca toti voletii sunt partial inchisi, exista posibilitatea de a modifica set point-ul instalatiei chillerului sau al centralei, respectiv a face temperatura mai mare sau mai mica, in sensul economisirii de energie.

Daca modificarea temperaturii este semnificativa, centrala termica sau chillerul vor consuma mai putin, dar poate necesita o crestere semnificativa a consumului pompei de reciculare pentru a mentine parametrii climatici interiori. In general, chillerele si cazanele sunt cei mai mari consumatori de energie dintr-o cladire comerciala. Solicitati-i proiectantului sa evalueze cantitatea de energie pe care o consuma cazanul la diferite temperaturi de alimentare cu apa calda, in raport cu consumul de energie pentru pompe.

3. Modificarea temperaturii si a presiunii

CTA-urile moderne cu volum variabil prin controlere DDC, sunt adesea solicitate atat pentru modificarea temperaturii aerului, cat si pentru modificarea presiunii. Modificarea presiunii, dar si a temperaturii pot fi realizate detectand cat de „deschise” suntclapetele, traducandu-se direct in cata racire/presiune cere o anumitazona. Obiectivul modificarii presiunii este acela de a reduce viteza ventilatorului in CTA, in timp ce modificarea temperaturii reduce cererea de la chillere sau de la cazane, pentru a economisi energie.

Atunci cand clapetele sunt mai mult de 65% deschise, se vor produce modificari semnificative de presiunesi de temperatura. Determinati ce sistem consuma cea mai mare cantitate de energie si care modificare asigura cele mai mari economii, astfel incat controlerele sa poata gestiona cele doua modificari in mod corespunzator.

Intrucat prescriptiile energetice sunt actualizate la fiecare cativa ani, este bine sa rugati inginerii proiectanti sa ia in considerare modul in care cele mai noi cerinte din codurile energetice pot imbunatati eficientaechipamentelor HVAC. Multi ingineri proiectanti folosesc un ROI calculat pe o perioada mai mica de cinci ani, in timp ce furnizorii de infrastructura HVAC sunt siguri ca vor functiona timp de 20 de ani.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole